Almis Mentorprogram

MENTORSKAP!

Under veckan har jag varit på avslutningsmiddag med ALMIS mentorprogram. Efter middagen redogjorde alla mentorparen för det gågna året och det var varierande berättelser som framfördes.

I ett fall hade adepten avvecklat sitt företag och skaffat sig en anställning, i ett annat fall hade fem nya arbetstillfällen skapats med hjälp av mentorskapet.

För min egen del har det varit både givande och roligt, min adept är en ung tjej, full med idéer och energi. Vid våra möten har vi pratat både om hennes privata situation och företaget som hon håller på att utveckla.

Under året har vi också varit på ett antal studiebesök och föreläsningar, som anordnats av Almi.

Arbetet som mentor sker på ideell basis, adepten betalar en symbolisk summa till Almi.

Mentorsgrupper anordnas över hela landet på uppdrag av näringsdepartementet. Syftet är att ge företagare möjligheten att få en erfaren person som mentor under ett år.

Som tack för hjälpen har alla mentorerna fått ett personligt tackbrev från näringsminister Annie Lööf.

Vi fick också ett diplom av Almi med motiveringen; Vederbörande har på ideell basis under ett år agerat som mentor åt en företagare. En mentor har engagemang och hjärtat på rätt ställe. Målet med Mentor är att få Sveriges företagande att växa och utvecklas med hjälp av kunskapsöverföring och förebilder.

Mentorskapet handlar mycket om att föra klargörande samtal med adepten. Mentorn lyssnar och ställer de rätta frågorna till adepten, tre vanliga frågeställningar är Var befinner du dig? Vad vill du? Hur skall du nå ditt mål?

Mentorn lyssnar på adepten, utan att avbryta eller komma med förslag och lösningar, tanken är att adepten själv skall hitta sin egen lösning.

Jag kan varmt rekommendera er som vill bli mentor eller företagare som vill ha en mentor att gå med i Almis mentorprogram.

Det kommer att anordnas nya grupper under hösten 2014, så gör slag i saken redan nu och gå in på Almis hemsida under rubriken Mentor och anmäl ert intresse.


Med vänliga hälsningar!
Bo Mårtensson

Etiketter: mentorskap

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Roland » Almis Mentorprogram:  ”Ett mycket informativt inslag, lättläst och ger en tydlig bild av vad mentorska..”

Bloggarkiv

Länkar